Користь васабі

Користь васабі

Васабі - приправа, отримана шляхом сушки та подрібнення соковитого кореня однойменного багаторічної рослини з повзучим піднесеним стеблом і великими серцеподібними листям з сімейства капустяних. Вперше цю Кореневищні траву почали культивувати в Х столітті в Японії, де її і сьогодні масово вирощують на городах і в холодній воді на берегах гірських річок. При цьому другий сорт ndash; хон-васабі, що відрізняється більш яскравим насиченим смаком, вважається високоякісним і коштує значно дорожче.

Крім історичної батьківщини, laquo; японський хрін raquo; можна зустріти на плантаціях Китаю, Кореї, США і Нової Зеландії. Але навіть у цих країнах собівартість продукту дуже висока, тому в переважній більшості ресторанів японської кухні використовують імітацію васабі у формі пасти в тюбиках, порошку або таблеток. Виготовляється вона на основі хрону васабі-дайкон, спецій, гірчиці, а також харчових барвників, що додаються для додання приправі-імітації специфічного зеленого кольору.

Вміщені в приправі леткі речовини, пригнічують ріст патогенних стрептококів, що викликають карієс і таким чином перешкоджають руйнуванню зубів. Васабі приписують протипухлинну і антиастматичні дію, а також здатність запобігати утворенню тромбів у кровоносних судинах. Враховуючи факт настання антикоагулянтного ефекту від аспірину тільки через півгодини, а від ефірних масел васабі ndash; негайно, можна вважати останній більш дієвим засобом профілактики атеросклерозу та ускладнень серцево-судинних захворювань. Крім іншого, японцям давно відомі сильні протигрибкові і антимікробні властивості васабі, що пояснює надзвичайну популярність спеції в поєднанні з сирою рибою в суші.