Що таке «Тобіко»? Користь заморського делікатесу

Що таке «Тобіко»? Користь заморського делікатесу

Лише нещодавно в нас з'явилася можливість оцінити смак екзотичних і незвичних продуктів, серед яких фігурує і ікра летючої риби під дивовижною назвою Тобіко. Втім, в національній кухні Японії вона вже використовується досить давно. Назва «Тобіко» використовується для позначення ікри близько восьми десятків видів морських риб, що відносяться до сімейства летючих. Всіх їх відрізняє дивовижна здатність літати над водою через особливості будови тіла. Популяції цих риб досить великі, тому вони мають промислове значення. В Японії ця риба становить половину всього вилову. М'ясо летючих риб ніжне і смачне, і серед японців воно більш популярне ніж ікра.

Натуральний колір ікри Тобіко - помаранчевий, а для надання їй більш яскравих і насичених кольорів використовують різні харчові  барвники: васабі, імбир, чорнило каракатиці. Взагалі, Тобіко - дуже специфічний продукт. По вигляду вона нагадує ікру мойви, але смак відрізняється - він більш соковитий і ніжний, з легким солодким присмаком.

Крім того, що Тобіко є дуже смачним морським делікатесом, ця ікра ще й дуже корисна. У ній містяться близько 30% цінних білків, що легко засвоюються організмом. В складі присутні мінеральні солі, тваринні жири, калій, фосфор та деякі інші мікроелементи: невелика кількість йоду і кремнію. Тобіко насичена усіма видами вітаміну B, а також вітамінами A, D і C. Ікру рекомендують вживати як загальнозміцнюючий засіб при виснажені, під час серйозних фізичних навантажень і навіть під час вагітності. Адже ікра Тобіко - енергетично цінний продукт, що відрізняється хорошою калорійністю - 100 грам ікри містять всього 72 калорії.

У Японії ікру летючої риби використовують для приготування ролів, суші, додають в салати та використовують для прикраси страв.