Що таке суші?

Що таке суші?

Суші - традиційна страва японської кухні, в якості основи в якому виступає рис, доповнений морепродуктами, овочами, червоним м'ясом або яйцями. Сама назва «суші», настільки популярне в нашій країні, викликає у японців почуття різкого відторгнення, тому що відповідно до їх фонології правильно буде вимовляти «сусі». Факт поширення «неправильного» назви пояснюється просто: це блюдо прийшло до нас не з Японії, а через західні країни, де страву позначається англійським словом «sushi». Така дивовижна транскрипція багато в чому відображає важливий аспект сприйняття японських речей слов'янськими народами, адже суші - прочитання на кирилиці японського «сусі», написаного латинськими буквами.

Історія створення суші йде корінням в Південну Азію, де за допомогою змішання рису, солі і шматочків риби і подальшим приміщенням їх під прес домагалися молочнокислої ферментації продукту, що значно подовжує термін зберігання риби (до року). Клейку ж рисову масу з неприємним запахом просто викидали або використовували вдруге для цієї своєрідної консервації. З Таїланду і Китаю технологія проникла в VII столітті на територію Японії і місцеві жителі до цих пір зберегли цей рецепт, готуючи таким чином наредзусі - пересипані сіллю шари риби і рису, збережені в запечатаній бочці. До XVII століття з'явилося блюдо, що нагадує суші, але рибу тоді продовжували маринувати рисовим оцтом. І тільки в XIX столітті токійський кухар Йохей Ханай запропонував повністю відмовитися від попередньої обробки риби і додавати її в суші в сирому вигляді, а з початку 80-х рр. ХХ століття блюдо завоювало широку популярність і популярність в Європі, Америці та потім у всьому світі.

На даний момент існує безліч варіантів виготовлення суші, і різниця між ними полягає в начинках, приправах і манері їх комбінування. Наприклад, нігірідзусі - спресований вручну довгастий грудочку рису з начинкою зверху, макідзусі - закручений в норі (листя водоростей) за допомогою спеціального бамбукового килимка і нарізаний на невеликі циліндри, урамакі - рулети з рисом зовні і начинкою, оточеній норі, всередині, інарідзусі - мішечок з обсмаженого на фритюрі тофу з рисом всередині і багато інших різновидів. Загальним моментом у приготуванні суші є варіння білого дрібнозернистого рису і додавання в нього цукру, солі, саке, комбу і рисового оцту. Спеціальний рис для суші - сумесі, охолоджений до кімнатної температури, повинен бути використаний негайно.