Соєвий соус

Соєвий соус

Соєвий соус - темно-коричнева рідина з характерним різким запахом, що отримується шляхом ферментації соєвих бобів за участю грибків аспергилл. Технологія приготування продукту зводиться до відварювання або розм'якшення на пару соєвих бобів, їх змішування з пшеничного або ячмінної борошном і зброджування протягом декількох місяців (років) специфічними аспергілловимі мікроорганізмами. Після завершення процесу соєвий соус проціджують і розливають по тарі, причому готова спеція не потребує консерванти внаслідок своїх антисептичних властивостей і зберігається тривалий час. Така традиційна технологія виробництва продукту. Однак у зв'язку з ростом популярності соєвого соусу останнім часом на ринку все частіше з'являється його синтетичний аналог, який виготовляють буквально за лічені дні за допомогою гідролізу кукурудзяного сиропу з сіллю, карамельним барвником і водою.

Традиційний соєвий соус при помірному вживанні перешкоджає передчасному старінню і зміцнює серцево-судинну систему

Китайці відкрили для себе сою близько 5 тисяч років тому, і вона навіть була віднесена до однієї з п'яти священних зернових культур, поряд з рисом, ячменем, пшеницею і просо. Поява самого соєвого соусу можна пов'язати з правлінням династії Джоу, що існувала понад 2 тисячі років тому. В ті часи готували солонувату соєву пасту з рідкого соєвого соусу і густого місо. Той же рецепт приблизно в той же часовий проміжок існував і в японській кухні. В Європу соєвий соус потрапив лише на початку XVIII століття і став користуватися неабиякою популярністю.

На даний момент розрізняють два основні різновиди соєвого соусу, кращі марки якого поставляються на світовий ринок Китаєм і Японією: темний і світлий. Перший з них достатньої густий, що обумовлено його тривалою витримкою і використовується він, як правило, для маринування м'яса птахів, риби, яловичини і додавання в блюда темного кольору. Другий має більш широкий спектр застосування: його додають в рис і безліч готових страв. На основі соєвого соусу виготовляється чимало інших соусів, в тому числі всі види знаменитого теріякі, що включає його до свого складу поряд з цукром, вином і іншими специфічними спеціями.