Шиітаке - корисні властивості та застосування

Шиітаке - корисні властивості та застосування

Шиітаке - самий культивований гриб у світі. Крім лікувальних цілей, він широко використовується у кулінарії. У східній кухні існує безліч рецептів супів, соусів, приправ і напоїв з шиітаке. В Європі шиітаке відомі як «китайські чорні гриби».

Шиітаке зростає в диких лісах Китаю та Японії. Його можна зустріти на каштанах, кленах, дубах та чорному дереві. У давнину люди не знали як розмножуються гриби, тому під час культивування шиітаке виникали великі труднощі: грибами натирали надрізи на колодах і деревах. І тільки в 1940 році був винайдений ефективний спосіб вирощування шиітаке на деревині із збереженням його корисних властивостей. Сьогодні для медичних цілей гриби шиітаке прищеплюють на колоди твердого дерева, а для харчової промисловості вирощують на тирсі та рисовому лушпинні. Саме тому шиітаке, куплені в супермаркеті, хоча і смачні, майже не мають корисних властивостей, так як тільки існування в симбіозі з деревом наділяє гриби корисними для людини речовинами.

За харчовою цінністю - це дійсно унікальний гриб. У ньому багато цинку, складних вуглеводів, полісахаридів, білки з грибів містять всі основні амінокислоти, необхідні в нашому раціоні, зокрема лейцин і лізин.

Гриб шиітаке містить амінокислоти і клітковину, що дозволяє знизити рівень холестерину в крові на 45%, прискорюючи його переробку та видаляючи його надлишки з організму. Шиітаке здатний також знижувати цукор у крові при діабеті, боротися з алергією, хворобами, пов'язаними із послабленням імунної системи, вірусних інфекціях, серцево-судинних захворюваннях, синдромі хронічної втоми та деяких формах раку, наприклад, шлунка, простати (необхідно проконсультуватися з лікарем). Він сприятливо впливає на роботу практично всіх систем організму, а споживання цього гриба посилює опірність стресам та збільшує тривалість життя.

У лікувальних цілях зазвичай вживають 5-15 грам сушених грибів шиітаке в день у вигляді супів або відвару.

В Японії з цих грибів роблять йогурт, багатий калієм, в європейських ресторанах шиітаке став незамінним продуктом завдяки своєму карамельного запаху та універсальності застосування.